A Vendégnek sosincs igaza!

Avagy gondolatok és életképek a századforduló utáni vendéglátásról.

1.4.2 Nyitva tartás - záróra - konyha nyitva tartás a vendéglátásban

2018. július 29. 10:25 - W. Pisti

Ez egy pompázatos téma, amit a kedves vendégek mindig szeretnek sajátosan értelmezni/látni, pedig igazán nem kéne.

 37605687.jpgAz igaz, és elismerem, hogy a vendégekből élünk, de ha hiszik, ha nem, mi is emberek vagyunk és van magánéletünk. Inkább vagyunk a családunkkal otthon, megyünk el kikapcsolódni, mint hogy túlórázunk, főleg ha nem is fizetik. És néha nem árt pihennünk, ahogy azt mások is teszik. Tehát bármily meglepő, egy étteremnek is van nyitva tartása és zárórája is, akár egy banknak vagy egy ABC-nek. És hát oda sem engedik be az embert 15 perccel zárás előtt, ugye!? Ezzel nem azt mondom, hogy nem lehet bejönni az utolsó pillanatban egy gyors sörre, de zárás előtt 5 perccel azért igazán ne akarjunk még vacsorázni egy jót, vagy megvitatni az élet értelmét a haverokkal!!!

A nyitásra is vonatkoznak a fentebb leírtak, annyi kiegészítéssel, hogy biza, ha korábban is van nyitva az ajtó például szellőztetés céljából, az sem jelenti azt, hogy be lehet jönni, vagy a bejárathoz rakott jelzésértékű akadályok sem az élménypark/városi spartan futás "feelinget" hivatottak emelni (Mert étkezés előtt egy kis torna senkinek se árt, mi?). A villany is azért világíthat előbb, példának okáért, mert a farkas sem lát a nagyinál a vaksötétben és nélküle nehéz lenne kitakarítania szépen, Piroska fogadására.
Magam is sokszor kiszolgálok az utolsó pillanatban is, és hagyom a vendégeket üldögélni, cseverészni amíg zárok, mert hát az nem 5 perc. De valahol nem árt viszonozni a szívességet, vegyük észre magunkat és egy üres pohár felett ne üldögéljünk, turbékoljunk még egy-két órát.
A másik, nem a vendég órája szerint nyitok vagy zárok, hanem a sajátom szerint (pénztárgép), ismételten elkerülendő a bírságot, és tudjuk, ahány ember annyi az idő.... , Felesleges is megkérdezni zárás utáni 1-2 perccel, hogy akkor már nem is rendelhetünk-kérhetünk? A választ úgyis tudják!!! Talán valamelyik párhuzamos univerzumban

Amennyiben ez nem lenne elég magyarázat, még ajánlom felkeresni a NAV-ot, és érdeklődni tőlük, mennyi a tarifa mostanság büntetésként a nyitvatartási időn kívüli kiszolgálásért, mert szeretnek ilyennel is "játszani".
(Ide tartozik a nyitás előtti kiszolgálás is!)

És igen, jól gondolja, nem érdekel, hogy a tulajdonos/főnök legjobb haverja/barátja, családtagja meg még kevésbé! A vélt vagy valós „celebek” - hírességek se többek egy másik vendégnél! Felesleges ilyennel dobálózni, plusz még pitiánerség, és szánalmas is! Főképp, ha mindezt egy hölgyvendége jelenlétében adja elő! Vagy, ha már akkora arc/gavallér, lehet virítani a lóvét. Esetleg meg lehet udvariasan kérdezni, mit lehet még gyorsan rendelni, mármint ha az idő engedi.

 A konyha nyitva tartása már egy kicsit nehezebben kezelhető téma. És itt hívnám fel minden kedves főnök és szakács figyelmét arra, hogy már a legelején, az üzlet nyitásánál fektessék le a pontos időpontokat! Mettől-meddig van a konyha nyitva, és ez legyen lekommunikálva az újak és a vendégek felé is érthetően, a félreértések elkerülése végett! Ja, és tartsuk is magunkat hozzá, ne mondjuk a vendégnek több mint 40 perccel előbb, hogy bezártunk! Természetesen kivételek vannak, én se fogok visszakapcsoltatni egy hideg rostlapot, vagy visszahívni az öltözőből a szakácsot 4-6 óra semmittevés után (ha már a konyha úgyis zárna negyedórán belül). Azt már bebuktuk mindannyian, de hoztunk egy döntést, ami a mi felelősségünk és kész. Tudom, úgy tűnik, ellent mondok magamnak, de mikor "Murphy törvénye" lép működésbe akkor nincs mit tenni. Ez évente maximum párszor fordul elő.

sorry_we_are_closed_100.jpg

Ha a szakács kollégák is visszafognák magukat, és nem játszanák el a hattyú halálát Oscar-díjas alakítással,
amikor 2-5 perccel zárás előtt, ne adj isten, nagy ritkán 2-5 perccel utána megy be egy rendelés, főképp, ha van még bent másik is, az külön érdem lenne! Nem mindennap történik meg egyébként se. Tudom korábban jöttél, én meg sokkal később fogok menni, és én se örülök neki, de ez van.

 

W. Pisti

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vendelin.blog.hu/api/trackback/id/tr6714147947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása