Ha vega, vegán, paleo, vagy bármilyen érzékeny, allergiás, ajánlatos először a neten informálódni a meglátogatni kívánt helyről. A vega kivételével az esetek 99 százalékában nem tudnak a normál helyek teljesen megfelelő/nem halálos ételt, esetleg italt készíteni!
Felmerülhet a kérdés jogosan, de miért?! Hát lássuk szépen sorjában.
A hely szemszögéből:
Míg otthon egyszerű megoldani (Nem vesz az ember és kész!), addig egy étteremnek akkora extra
-géppark, -helyigény, -munkaerő, és -szabályok betartására kéne figyelnie-beruháznia, ami lehetetlen és kigazdálkodhatatlan!
A vendég szemszögéből:
Ha valaki halálosan/komolyan allergiás, vagy érzékeny valamire, az általában olyan alapanyag, ami egy normál konyhában mindig megtalálható. Namármost szinte lehetetlen, hogy a készülő étel valamilyen úton-módon ne "fertőződjön" vele (edény, eszköz, szakács, levegő-pára, szálló por, észrevehetetlen átfröccsenés, bármikori keresztszennyeződés pl.:szezámolaj cseppes kézzel sima olajat önt, majd később megint megfogja az olajos üveget és utána sóz! Vegyük azt is figyelembe, hogy egy konyhán nem egy ember dolgozik, tehát követhetetlen ki, mikor, mit és hogyan "szennyezhetett" be!) és már ott is a baj!
Normál éttermekben szinte lehetetlen elkerülni, hogy az elkészült étel vagy ital ne tartalmazza akárcsak nyomokban az allergén anyagot, ha az megtalálható az üzletben, a legnagyobb odafigyelés-elővigyázatosság mellett is!
Kiegészítés: Tehát ha egy hétköznapi étterem étlapján, fel van tüntetve az allergén mentesség az ételek mellett, akkor értsük úgy, hogy noha a recept szerinti elkészítés alkalmával nem került bele az adott allergén, azért nyomokban tartalmazhatja”
Olyan ez, mint a csokiknál a figyelmeztetés „csonthéjasokat nyomokban tartalmazhat”.
Ha valaki elvi okokból vega, hardcore vegán, vagy vallási nézetek miatt nem eszik valamit, azt meg tudom érteni és el is fogadom. A vega még akár könnyűnek is mondható, bár annak is vannak fokozatai. De a vegán már tele van buktatókkal, mint ahogy a vallási ételek is. Például minden eszközből tartani olyat, ami sosem érintkezett valamilyen úton-módon hússal, lássuk be, lehetetlen! Egy külön, teljesen felszerelt konyhát kéne a helynek fenntartania, minden egyes ilyen és ehhez hasonló elváráshoz. És ha nem is ilyen szigorú szemléletű a vendég, még akkor is ezer és egy dolgon el lehet csúszni. Anno olvastam egy értékelést, ahol a vendég nem tetszését fejezte ki, hogy a vega étele (hamburger) ugyanazon a rostlapon készült, mint a húsok (bár távol egymástól), és ha jól emlékszem tálalás előtt a szakács nem cserélt kesztyűt. A második kis odafigyeléssel kivédhető (Persze így megint lőttek egy delfinnek a "környezettudatosság-állatvédelem" nevében! Sebaj, még van másik!), de egy extra rostlap nem két forint. (Tudom, akár használhatott volna külön serpenyőt is például.)
Ha valaki tényleg ilyen hardcore, az kérem, jelezze! Szerintem a pincére-szakácsa, ha normálisan elmondják neki, minden tőle telhetőt próbál megtenni, hogy önnek jó legyen, vagy találjanak alternatív megoldást. Mostanság, több vegán-, paleo-, nemzeti/vallási étterem nyílt, ajánlom a kipróbálásukat, ha biztosra szeretnének menni.
A rawfood itthon még nem igazán terjedt el (na, majd most, hogy megemlítettem), úgyhogy csendben tovább is lépek.
A paleo félúton van a jó és a rossz között, sokféle érzékenység, diéta kijátszható vele, és sok esetben még vega is. De divat lett (mint az aperol spritz nevű lónyál), mert hát az ősember is ilyet evett (vagy nem!) és neki milyen jó volt. (Konteó: Bár egy újabb kutatás szerint, történészek kis csoportja, titkos korabeli fényképeket átvizsgálva felfedezték, hogy az ősemberek által lakott európai barlangok hátsó felében felfedezhető egy kisebb rész, ahol eritrit és xilit előállítására használt kisüsti lepárlók láthatóak, közvetlenül a kókuszvíz palackozó mellett, azért én még mindig kételkedek.).
Maradt a diéta, ami bizonyos esetekben indokolt, de aki étterembe megy, annál a legritkább esetben. Bár ezek a kívánságok is teljesíthetőek legtöbbször. Azért figyelembe véve az alapanyagok rendelkezésre állását, a konyha kapacitását és amennyiben mód van rá!
És mindezek akkor vállnak igazán pompássá, ha valaki divatból/idiótaságból elkezdi, noha azt sem tudja, miről van szó, de valaki azt mondta neki...., azt olvasta..., azt hallotta..., úgy gondolja..., a kincses kalendáriumban is meg vagyon írva..., és ez neki jó/mert biztos..., ...ő allergiás rá (bár nem vizsgáltatta ki, de biztos, mert egyszer régen..., ...és aztán reggel felkelt ebből a rossz álomból mi? )!
Néhány szösszenet Andersen nagy mesekönyvéből, hogy megértsük.
- Olvastam olyat, amikor a glutén-érzékeny búzasört kért.
- Amikor a törzsvendég egyszer csak glutén érzékeny lesz, majd három hét után falja a tésztát meg a kenyeret.
- Amikor a másik rendszeres vendég hol paleo életmódú, hol glutén érzékeny, hol laktóz érzékeny, hol cukormentes diétán van, de a tej csokit meg a Balaton szeletet, azt bármikor megeszi.
- Fogyózik, a kávéhoz csak édesítőt kér, de menjen rá dupla adag tejszínhab.
- Laktózmentes tejeskávé, de azért kér bele egy gombóc vanília fagyit.
- Laktóz érzékeny, van e tejmentes fagyi? Nincs? Na, nem baj az a 3 gombóc biztos nem árt meg. (WTF???)
És biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van legalább egy ide illő története.
W. Pisti