A Vendégnek sosincs igaza!

Avagy gondolatok és életképek a századforduló utáni vendéglátásról.

1.4.1.1 Vendég alapok és etikett

2018. július 05. 12:18 - W. Pisti

 Hát elérkeztünk ide is.
(Nem csak étteremben, de büfében, vagy bármilyen boltban is érvényes néhány pontja.)

 

És folytatom itt, mert ha már vendégségbe jön, akkor adja meg a házigazdának is kijáró kölcsönös tiszteletet. 

A Community-böl idézve:
 „So many things, Abed… Soo many things" jut eszembe!

 

A vendég legyen kedves, és ha a ruházata nem igazán való egy helyhez, álljon már meg az ajtóba és kérdezzen rá, hogy befér-e így! Meccs után szagló, teleizzadt ruhában, ne akarjon senki beülni egy étterembe! Még ha terasz, akkor se!

Belépve egy étterembe megköszönjük, ha az ajtó közelében megvárnak egy kollégát. Ha nem veszik észre, egy megfelelően hangos köszönéssel való jelzést szívesen veszünk. Nem akarunk udvariatlanok lenni, de előfordulhat, hogy a nagy munkában beszűkül a perifériális látásunk, vagy csak nagyon belemélyedünk a dolgunkba.
A köszönést illik fogadni és viszonozni! Legalább egy „Hello”-val, bár nem telefon, de a szándék legalább megvolt.
Nem megfelelő szavak, mondatok, tettek viszonzásként:
- „Három fő"
- „A bárba megyek"
- „Ennénk valamit"
- „Egy kóla, két jegestea, ..."
- „Egy fújtatás"
- stb.
- És az ultimate parasztság: Levegőnek nézve átgyalogolni legalább három köszönő emberen (alkalmazotton) szó nélkül, majd mint aki jól végezte dolgát, leülni és várni a pincért, türelmetlenül dobolva az asztalon!

Tudjuk, színtiszta viselkedés pszichológiával megmagyarázható cselekedet az is, hogy hogyan lehet egy étterem egyetlen koszos asztalát kiválasztani, de el lehet hinni, a többi sincs aláaknázva és azoknál is ültek már, csak újra lettek terítve! Nem csak a pincér munkáját könnyítik meg a tiszta asztalhoz való üléssel, de a rendelést is sokkal előbb le tudják adni! Márpedig tudjuk, hogy a vendég mindig siet.

Ha vega, vegán, paleo, vagy bármilyen érzékeny, allergiás, előzetesen ajánlatos a neten informálódni a kiszemelt helyről. (lásd majd 1.4.4)

A notórius étlapon kívülről rendelőkhöz szólva, az étlap nem éttermi dekoráció, kéretik arról rendelni.Hozzáteszem próbálkozni lehet! Vannak olyan pillanatok, amikor az idő és a konyha is megengedi, a pincér képes ezt felmérni. De a nem itt is NEM-et jelent, és felesleges durcáskodni vagy felháborodni rajta. Higgyék el csak jót akarunk!

Kedvenc kiegészítőm a bunkófon. Szeretném közölni, hogy én se a fülemen a telefonnal veszem fel a rendelést félig oda se figyelve, leszarva, úgyhogy legyen a vendég oly jó, és telefonálva nem belépni, vagy amíg nem fejezi be a beszélgetést, megállni egy „sarokban" és utána kérni. Addig úgyse szólok hozzá, nehogy megzavarjam a „roppant fontos és halaszthatatlan" diskurzusát! Szenteljen már annyi figyelmet felénk, mint amennyit ő kap és legalább egy bocsit nyögjön ki.

Jöjjön a kedvenc témám, ami már-már szállóige, a „lesz egy" rendelés.
Varázslókkal, jósokkal, teremtő Alvinokkal és Isten komplexusosokkal már nem csak a Dunát lehet rekeszteni, de lassan indulhat a Mars benépesítése velük, annyian vannak. Sokan sokfélét mondanak, hogy „mi lesz”, én csak csendben kérdeznék.
Vasárnap a családi ebédnél is azt hallotta anno, vagy mondta a szüleinek „Na, Anya lesz egy tányérral a húslevesből, meg lesz két szelet rántott hús krumplival. A végén azért még lesz egy kis süti is”!
(És megúszta pofon nélkül???)
Vagy ha az ismerősökhöz, rokonokhoz megy vendégségbe, akkor csípőből úgy szól a házigazdához vagy a többiekhez, hogy „Janikám lesz az a merlot ott melletted, töccsé már!?”
Amennyiben igen a válasz, az nagyon elszomorító és ajánlom a saját konyhában való étkezést a sarokba fordulva, falat bámulva. Ellenkező esetben bemutatkozom és felfrissítem a memóriáját! Én vagyok a vendéglátója és épp vendégségben van nálam! A szavak, amelyeket pedig keres az a kérek, kérek szépen, és a köszönöm szépen, és ezek megfelelő szinonimái.

Dohányozni a kijelölt helyen legyenek szívesek! (lásd majd 1.4.3)

Az asztalfoglalásra rátérve,  hogy ha valaki asztalt foglal, legyen oly jó, és hagyja meg a nevét, elérhetőségét. Egy asztalt maximum 30 percig tart egy étterem, a hely forgalmától függően. Amennyiben több mint negyedórát késik a vendég, emelje meg a telefont és csörögjön egyet, hogy mikorra várható, vagy jön-e egyáltalán! Ha ezek nem történtek meg, és az asztalát másnak adták, igazán ne lepődjön meg és ne háborodjon fel! Főképp ne egy kétórás késést követően!

Innentől inkább kisbolt, büfé és egyebek vannak előtérben, de étterembe is érvényes lehet.

Beesők toalett használata:
Az embernek vannak természetes szükségletei, mint ez. A legtöbb esetben megengedik, főképp, ha KULTURÁLTAN bejön, megkérdezni, hogy használhatja-e a mosdót, esetleg felvillant egy kétszázast, vagy kér egy kávét, de már a kérdés is sokat használ. Azonban ne csináljon már „Krisztusból bohócot” azzal, hogy szó nélkül átgázol mindenen és mindenkin be- és kifelé menet is.

A pénzváltás:
Pénzt váltani a mai jogszabályok szerint, a postának, a pénzváltónak, és a banknak van jogusultsága! Akinek ez nem szerepel a gazdasági tevékenységei között azt megbírságolhatja a NAV. Na most, ha a vendégnek van fölös ötvenezer forintja akkor hajrá, de én nem játszom a fizummal orosz rulettet, mint ahogyan  más sem. Felesleges ezen is fennakadni, előre kell gondolkodni picit, ami nem egy kvantummechanikai több ismeretlenes talány. Ha pedig úgy adódik, akkor venni kell valamit, én is mindig felajánlom a három legolcsóbb lehetőséget a vendégnek.

Sorban állás:
A sor nem viccből van, már az ősidők óta létezik. Nem azért van, hogy kikerüljük, levágjuk. Imádom az olyanokat, akik elvesznek egy palackos üditőt, kikerülik a sort, felvillantják a címkét és lebasszák a pénzt (mert nekik csak az „lesz", meg rohannak, mert biztosan megy a vonatjuk), miközben egy másik vendéget szolgálok ki. Elmesélem, mi történik ilyenkor: figyelek a vendégre, aki sorra került, próbálom kiszolgálni, miközben ütni kell a számítógépet a fogyás és a leltár miatt, ütni kell a pénztárgépet, figyelni kell miket választott, mit kért, kiszolgálni és kedvesnek is lenni, noha áll a sor, ahol mindenki türelmetlen, mert ugye siet. Na mármost emberünk betolakszik, felvillantja a címkét, odabassza a pénzt mondván csak ennyi lesz, és már el is viharzott mindezt 2-3 másodperc alatt!!
A következmények: talán megjegyzem mi volt az, és ha lesz időm, beütőm mindenhova, talán nem. A pénz, amit adott, vagy egyezik, vagy nem, a leltár szintén, memóriától-szerencsétől függ, és ha a NAV meglátja ezt, még meg is büntet!! Lásd a pénzváltást. Cseréljünk, és meglátjuk, hogyan fogadja ezt, ha maga van a túloldalon hasonló felelősséggel.

Étel - ital bevitel egy vendéglátóhelyre:
NEM és NEM és NEM!!! Ha a helyen nem kapunk olyat, amit szeretnénk, akkor egyszerűen nem ülünk be, nem visszük az uzsis dobozt, nem rendelünk oda pizzát-, satöbbit, nem viszünk be pálinkát! Amennyiben mégis szeretnénk, akkor először is megkérdezzük a lehetőségeinket és mondjuk couvert pénzt ajánlunk fel (ez a rész nem étteremre vonatkozik, csak közösségi helyre ahol van vendéglátó egység!!!) Alkoholt viszont sehova, csak saját rendezvényre előre egyeztetve a vezetőséggel. Ha sikerült megegyezni, akkor tartsuk magunkat hozzá, mert pár üveg nem azt jelenti, hogy az orosz piac éves alkoholmennyiségét lehet bevinni!!!

 

W. Pisti

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vendelin.blog.hu/api/trackback/id/tr8614094599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása